Sunday, November 1, 2009

esok exam!!

isnin, 2 november 2009,
8.15 pagi..
aku akan duduk di atas kerusi yg dikhususkan ntuk pelajar2 pintar seperti aku..rasa amat selesa..aku dapat lihat semua kawan2 ku di tempat yg rendah dari aku..tiba2 ada orang datang kepada ku..dan mula berjadah:
orang itu:ni kenapa ko duduk di sini?
aku:sini ada nama engkau ke nak cakap ni tempat ko?
orang itu:tak de..tapi ko sekarng ni berada di atas stage..ini adalah dikhususkan untuk pengawas2 supaya dapat menditect sesiapa yg meniru lalu dgn senang hatinya melempar apa sahaja yg smpat dicapai diaorang kepada anda..ko ingat ko pintar sgt ke nak jawab exam kat tempat tinggi pada orang..sebelum aku gulingkan ko ke bawah..bek ko gulingkan diri ko sendiri cepat!
aku pun berguling2 mencari tempat di bawah..aku mengeluarkan barang2 aku seperti pencil, kertas jawapan dan yg paling penting tisu lap ingus diletakkan di tepi meja kanan..di tepi meja kiri pula aku letakkan penggorek kalam yg bleh dilaraskan kedudukannya supaya melekat di meja..kertas warna..gunting..gam..ayat yassin..tabung buluh aku yg dibuat atuk aku masa aku umor 2 tahun..gambar kimi..gambar mukhsin..suis motor kriss..dan yg paling penting sekumpulan toyol2 aku yg dah semalaman aku tulis..

8.30 pagi
pengawas peperiksaan:sekarang tepat jam 8.30 pagi..aku nak tido..sebelum aku tido,pastikan anda mendapat soalan bertajuk Peperiksaan Kanak2 Lampi Sedunia..hahaha..lampi rupanya anda semua ni..kalau anda mendapat soalan bertajuk effective mathematics teaching,sila pulangkan secepat mngkin..anda buleh mula mngeluarkan toyol masing2 dan gunakan toyol2 anda itu seeffective yg mngkin..

10 minit pertama..
aku pun mulakan dgn mencari pensil2, pencil2 warna aku yg tumpul..lalu menggorek nya dgn hati2 supaya tak patah..sebab mak cakap,kalau abis yg ni,mak dah tak beli yg lain..selepas menggorek pencil2, aktiviti kedua adalah kira duit yg ada dalam tabung buluh aku tadi..bukan setakat kira,tapi aku kena merancang penggunaan duit itu supaya ianya tak membazir..sbg seorang yg amat pandai menyimpan untuk hari tua,masa2 lapang cam ni kena aku gunakan sebaiknya..masa diperuntukkan adalah 10 minit..

20 minit selepas sepuluh minit..
siap mengira duit...selepas merancang dg sempurna kegunaan duit tabung aku itu tadi,aku mulakan aktiviti seterusnya iaitu membaca doa mendapat hidayah supaya aku tak sesat ketika menjawab kertas soalan..aku membaca soalan pertama..

soalan pertama: anda dikehendaki mengkaler gambar2 binatang buas di bawah yg mempunyai rauk wajah seperti anda..kalau tak de,buat2 cam ade..

apa ni soalan level tinggi sgt..macam mana aku nak analisis soalan cam ni..cam ne aku nak masukkan point2 learning cycle..5 learning principles..tanonamy bloom ape ntah..cam ne aku nak suggestsupaya soalan ni jadi lagi bagus..

aku pun mmbuat keputusan ntuk meninggalkan soalan pertama dgn harapan soalan kedua adalah soalan yg normal skit tahap level kepelikannya..

soalan dua:sila selesaikan soalan satu..

arhh!!tertekan..soalan dua pendek semacam..tapi amat susah ntuk diselesaikan..

aku mula tertekan..dua2 soalan amat mencabar minda walaupun aku telah terbukti talented and gifted student..cuma kdg2 tu asigment je dapat c and d..aku terfikir macam mana la kwan2 aku yg lain..bulehkah mereka mnjawab soalan2 ni..masa ni la aku gunakan yassin yg aku bawa tadi..dgn lafaz bismillah..aku mulakan bacaan yassin aku dari akhir sampai abis..aku menggunakan taranum yg sesuai..tgn ditelinga sambil ata dipejam..aku berasa bangga bila orang ramai bertepuk di atas bacaan merdu aku itu..20 minit telah digunakan ntuk mnghabiskan bacaan ini..dan akhirnya..nama aku telah diumumkan sebagai pemenang Qari kebangsaan mengalah kan qari dari arab!!aku bangun dgn bangganya.lalu pergi mengambil hadiah..dan memberi ucapan..

"jgnlah anda melarakan fikiran anda dgn perkara2 yg mengarut walaupun anda sekarang terbukti sedang kebosanan tahap melihat cerita2 drama melayu"

7 comments:

ain said...

salam...well uto..mcm2 r.papepun, wish u all da the best and gud luck. doakan saya juga.

uto laut said...

tq..alhamdulillah..hari ni kira dapat jawab gak la..tq for the wish..hope ain jugak dapat menjawab dgn ok ari ini..yeshh!!!da bebas..jap..nak gi tgh jalan bagi lori langgar..baru dapat rasai kebebasan itu..hehheh..

ain said...

alhamdulillah...consider leh jwb r sebb jwpn nyer xde betul salah kn? hah?nak pi tg jaln?!!! kot ye pun nak men, tepi jalan dh r. tepi jln pun de org mati kena langgr tau...

uto laut said...

betol3..insyaAllah lepas..uto kanak2 sepastik,takkan puas kalau setakat men tepi jalan..kena duk tgh2 jalan baru rasa dpt rasa kepuasan bermain..hoho..ngarut doh..

ahsfantasy24 said...

bgusny bawok 'ggorek'..
skey bwak x tue?
hehe..

Ztnim Dhom said...

exam da lepas..jadik..mcm mana plan kta nk cucuk langit mlm ni...da lm r ak spare kasut spike ak tuk wat twist..

uto laut said...

afs:Skey tu scale ko?skale tak perlu..guna lengan je..(skill masa sek ren nak wat garis..hehheh..)

mint:mint..malam ni langit cerah..bila2 masa je bleh nak cucuk langit..tapi cucuk langit mana ada hasil..baik mu gi cucuk duit kat BSN mu banyak2..kita pekena cucuk udang kat kedai colep..berbaloii..eh berbaloi berbaloiii...