Thursday, October 29, 2009

my beloved pets

sekarang ni heboh dalam ipkb dengan pak gap tak cidik yg bajet cumel bila menghentam kepala guru pelatih..dia tak tau ke esok2 anak diaorang tu akan belajar ngan cikgu gak..tak guna otak punya olang..tapi aku tak nak citer pasal tu..aku nak citer pasal facebook bleh jual beli pet..aku heran la,macam mana lak bleh berjual beli lam facebook ni. seperti biasa sifat curiosity aku mendorong aku ntuk mempelajari benda2 baru..aku tak pasti la sama ada gelaja tak sihat ni dah lama bersemadi di dalam fesbuk ni atau pun tak,tapi yg aku pasti ianya mula terlekat di dalam kepala aku ni seminggu yg lepas.aku terkejut bila tgk aku dah dibeli sebgai ridzaun matnor punya pet pastu letak nama aku mike..rasa cam nak je aku simen2 ridzuan tu pastu letak kat tugu negara dalam aksi yg menghairahkan..(duwe aksi ghairah dia bila berlari sambil tangan kanan lam kocek..muka pucat..berpeluh2..dan muka mengukirkan senyuman yg tak seberapa nak ikhlas)..biasanyadilakukan selepas waktu rehat..
sedang2 aku berbeli pet2 aku,teringat pulak kepada arwah pet aku dulu yg diberi nama kimi..ntuk pengetahuan kimi merupakan pet aku yg paling jenius pernah aku miliki..kl dibandingkan ngan otak pak gap,aku rasa kimi jauh lagi cidik..kimi pernah memenangi anugerah lembu paling kuat tido dan makan..

ini la kimi..arwah lembu ku yg telah selamat berjumpa dgn tuhan..al-fatihah..dia ni kl bab makan,mmg menggerunkan skit..dia dapat tau dimana makanannya disimpan..bnyak sgt kenangan aku bersama kimi..termasuklah mencarinya pada pukul 1 pagi akibat dia tak balik rumah selepas bersiar2 dgn teman2nya..ingatkan kena culik ke..tapi rupa2nya dia sedang makan2 kat sebuah kebun sayur orang..resume kimi semasa dia nak interview jadi lembu aku..
nama penuh:kimi the legend
no kad matrik: pergi tanya abg jan..dia telah rampas aku nyer kad matrik disebabkan aku kuar ikut pagar roboh maktab..
umur: dia tak tau membilang.maka dia tak tau la umur dia berapa.dah bnyk kali gak aku ajar math kat dia,termasuk la counting forward and backward..guna batu2 sbg concrete material..guna active learning..tapi gagal..aku lupa..dia lembu..
kegemaran:dedak dan rumput yg dah diasingkan kemuncup
berat badan:10 kg..tapi inysaAllah masih buleh diupgrade kl diberi makanan yg berkhasiat seperti bijiran gandum ngan nestum (apa ko ingat ko lembu oram puteh ke nak bagi gandum)..
hobi: membaca surat khabar..(agak2 la..)
motto: hiduplah PAS demi masa depan yg cemerlang dan dijamin di akhirat..insyaAllahh..

sekarang..kimi sudah tiada lagi..mati di suatu hari raya..binatang yg tiada usah dikenang..mengalir air mata darah pun tiada guna..aku ada mukhsin sekarang..


ini la mukhsin..pet aku yg baru..dia ni pemalu skit..terutama bila ada perempuan..tak cam kimi..suara pun agak2 bunyi je bila bertembos..mmmboossshhhh..ehekk..ehekkkk.batuk2..kdg2 termuntah..dia ni lahir tak cukup bulan (7 bulan)..sebab tu kurang sihat skit..name sebenar dia ni micheal jeksom..tapi cam nama kristian lak..jadi setelah berbincang dgn adik2 kesayangan aku,kami sepakat meletak nama dia mukhsin (inspired by citer Mokhsin)..sekarang mencerminkan la nama Islam skit..aku ingat nak pakaikan kopiah atas kepala dia,tapi dia ada tanduk..susah lak..mukksin ni dulu masa mula2 diterima sbg binatang peliharaan cikgu Fikri,average berat dia dalam 4 - 5 kg je..kurusnya mengalahkan osman kering..pernah dulu satu kejadian di mana kambing pumpuan nak ngorat dia sebab ingat dia kambing (menunjukkan kecilnya dia).. nasib bek aku sempat menghindari peristiwa itu..tapi sekarang kalau tak cecah 400 - 500 kg,bkn mukhsin namanya..sekarang gempar kg aku dgn kes kecurian lembu..aku risau gak kl ape2 terjadi kat mukhsin..lalu aku telah nasihatkkannya..
aku:senn..aku ni tak leh la nak selalu temankan ko walaupun aku risaukan ko..tapi aku harap ko reti jga diri ye..
senn: mmboss..ehekk..ehekk..uwekkk..(muntah berdarah)
aku:nanti kl la ade orang datang pelawa ko masuk kereta,terutama kereta nasional,ko jgn terpedaya senn..ada dah kes makhluk sejenis ko terpedaya ngan pelawaan itu..akibatnya gambar dia dah disiarkan melalui berita tv3 dgn kepala terjulur ke luar tingkap..satu lagi kl pencuri datang,and dia tanya ko ni lembu ke tak,ko jawab bukan ye..ko jawab je apa2 yg patut asal bukan lembu..ko kawal la macho skit..buat2 cam innocence..contohnya jawab je..saya itik..ayam ke..tak pun ko jawab je ko pun sedang nak mencuri lembu sekang..mungkin pencuri tu akan tertipu ngan kata2 ko..

ni la kisah pets aku yg tiada tandingannya..semoga2 mukhsin tidak akan ditimpa apa2 incident yg tidak diingini..InsyaAllahh..

14 comments:

Iqakiko said...

kurusnye mukhsin..mcm tuan dy..hik3..

uto laut said...

mana de kurus..mukhsin 2 bleh dgolongkan lam glongan lelaki brbadan sasa tau d kg uto..bkn sje sasa,ensem lak 2..

ALiE said...

ya allah...
sakit jiwa aq baca tulisan kali ni..
~guling2 sakit perot asyik gelak..

uto laut said...

nti kl nk brkenalan ngn mukhsin,aku leh knalkn..hehe...

mataburung said...

baik mukhsin pakai uniform biru tu jadi gate keeper...ko guano saudara uto?

uto laut said...

tak bleh mataburum..mukhsin tu tak leh kena panas..nanti demam..

assasino said...

tengok mukhsin tu serupo mcm uto gak..ensem tp.........,he2

uto laut said...

kemana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasik..=P

ahsfantasy24 said...

huhu mukhsin2..
cute,hihi

wonderpets said...

bnyak awek komen kat cnie eh..comel2 belaka ;)(line panas)

uto laut said...

ashy:dia menurum tuan dia la tu..hahhah..

wonderpets: jgn panaskan line..mati aku nanti..hahhah..

wonderpets said...

bkan nk panas line..nk panas kuali belakang umah je kuwa2...nk masak uto goreng bercili la plak hahaha

nur zulian said...

mcm pernah ku tgk lembu bernama mukhsin itu,,,,ada satu kes kehilangan lembu di kubang kerian..perompak itu membawa lari lembu dgn menggunakan kereta proton saga....huhuhu..harap2 bukan mu kie...

uto laut said...

haha..bukan aku tuh..kete proton ore lain tuh lat..kete protton aku buat muat rumput lembu dan tuan lembu je..lembu tak dibenarkan masuk...