Wednesday, January 28, 2009

aiyakkk..praktikal musim kedua..

praktium...salah satu benda2 yang paling aku takuti..bukan takut akan diobserve oleh lecturer or takut dengan kerja yang melambak(termasuk kerja sampingan yang disuruh oleh cikgu2 sekolah itu termasuklah bercucuk tanam,menaip kertas kije cikgu2 yang tebalnya bleh mengalahkan kamus oxford kanak2 tadika n mcam2 lagi lah..bak kata pakcik astro yang tak dapat dipastikan masih idup or tak "macam2 adaaa") tapi aku takut dengan budak2!apa??takut dengan budak2?isk..isk...trauma..trauma..selepas mengharungi saat2 gentir semasa prakticum musim pertama,aku mengalami satu histeria yang selalu membuatku terjaga malam..pergi tandas..lepas tu tido semula..dan susah nak bgn pagi..teruk bebeno histeria aku ni..

kenapa histeria aku sampai teruk ca ni sekali?hmm..ni tak leh ni..asal ingat semula,rasa gelap masa depan..

hari pertama aku prakticum,budak2 kat sekolah tu dengan jayanya telah buat aku mendapat kencing manis,darah tinggi,jantung dan seangkatan dengannya..nasib baik sejam je masa,kalau dua jam,icu la aku jawabnya..budak2 darjah satu ni rupanya tak leh dilayan macam orang besar(memang la..nama pun budak darjah satu!)..aku sempat bermain kejar mengejar dengan budak2 tu tanpa kerelaan aku..budak2 tu pergi men2 kejar2 kat luar kelas,terpaksa la aku sertai mereka..mungkin cikgu2 len yang tengok merasakan aku sungguh bahagia mengajar budak2 berlari..padahal dalam hati..siap la kau budak bila aku dpat tangkap kau nanti!!siap kau!!..tapi tak dapt tangkap sebab aku lari cover,cikgu besar ade kat sebelah beb..kawal cunn..budak2 tu lak lari tanpa memikirkan air muka aku..memang..ish!!emo aku citer pasal benda ni..


masuk kelas kedua pada hari yang same..betul2 hampir buat saraf tunjang ku terputus...ade budak berani main sorok2 ikut ketiak masam ku..diulangi..ketiak!!ketiak cikgu!!kalau ketiak mak dia,aku tak kisah..belum sempat aku handle budak men sorok2 kat celah ketiak aku ni,datang sorang lagi menggeletek ku..masyaAllahh..kalau tak ingat budak2,memang tak tau la ape akan jadi kat budak2 tu..masuk lam bilik guru,aku rasa macam baru lepas berperang..kepala sakit..hati sakit...jiwa sakitt...nasib baik la aku punyai kesabaran yang tinggi sikt dari duwe(partner ku)..wahaha...

ni kes dalam kelas..belum lagi citer hal2 luar bilik darjah..

awal2 pagi bila sampai sekolah..kedengaran.."sir zakii..sir zakiii...sirrrr zakiii,tengok la orang panggil nii!!sombongya cikgguu!!"masyaALLahhh..budak2 ni..silap2 ari bulan,aku buat kueh gak budak2 ni..walapun da selalu pesan jgn panggil2 lagi,tapi keesokan buat juga..tension..malu saya dibuatnya..sekarang saye yang gelak besar dengan mereka(iklan ubat gigi)..

keadaan bila aku kuarkan camera..wihihi..


kanak2 yang dengan jayanya dah buatkan aku alami kekejangan otot...


"tengok ni..aku berjaya buat ular patuk perut sirr.."ayat yang dikeluarkan oleh budak yang sedang buat tgn macam ular tu sebelum dia mengenal apa itu maksud flying kick..wahaha..






di kantin..sambil ku bahagia nak pergi makan dengan partnerku n abg kpli..dtg sekumpulan budak..aku da gabra tengok budak2 tu budak kelas aku..sampai je dekat...'sir2,sir pakai baju semalam ni kann??"soalan yang mampu buat aku mati mengejut tanpa petanda2 nak mati..dengan penuh tenang aku menjawab..baju ni bila beli satu percuma satu,baju mahal memang ca ni..kahkahkah..ntah budak2 tu paham or tak..mungkin budak2 tu saje nak balas dendam akibat aku selalu mengata diaorang busuksemasa dalam kelas..


ni kes budak2 kecik..yang besar2 lak dengan sikap len lak..ade yang nak jadi anak angkat..adik angkat..ade yang siap tawarkan akak..aisshhh..


all the best kepada sume kipas2 susah mati sekolah Long Gafar(kecuali duwe,hampir terlantar di wad 5 USM akibat mengalami stress dan kemurungan yang terlampau..hihi..)

arap2 pengalaman yang aku dah harungi semasa praktikum musim pertama akan membantu aku nanti menghandle budak2 di sekolah baru ni..walaupun penuh cabaran,tapi sekurang2nya itulah tugas seorang guru..mendidik anak2 malaysia..supaya menjadi orang bila besar nanti..,walau memang terbukti prak telahbuat aku penim,tapi itu tak bermakna aku tak sukakannya..hehheh..budak2,wait for meee..wahaha..menangis lagi la nanti...

aiyaakkkk...da mengantukk.....

3 comments:

ee_zafrullahafham said...

hahahaha
budok2 skoloh rendoh mmg mampu mbuatkan kito tension
tok tau la Apih ngn Azam gano kat skoloh tu
kot2 lagi teruk..hukhuk

uto laut said...

huhu..dop tau la..azam dop risau sgt..hok berap apis..baca tak reti lagi lo ni ni...

stu_comot said...

lawak gile ah!!