Friday, May 1, 2009

berakhirnya satu perjuangan di SK SERING..

alhamdulillahhh...akhirnya berjaya gak aku habiskan hayat aku selama 3 bulan di mana joe jambooo??bolos saje di sini..(rancangan yang dipengerusikan oleh zizan yang tak cukup singgit@seriyal)..sebenarnya di sekolah Sering untuk Latihan mengajar aku..nama 'Sering' sebenarnya berasal daripada perkataan sering yang membawa maksud Selalu atau bak kata orang putih always(bahasa arabnya adelah 'na'am)..macam mane sekolah itu mendapat nama Sering?macam ni ceritanya..mase kami sedang minum2 air dekat kedai nasik kerabu yang amat popular depan sekolah(kedai yang menjadi kegilaan orang kampung..siap teriak lagi bila dapat makan nasik kerabu kedai ni..cara dia buat senang je..apa yang diperlukan adelah nasik berwarna biru, ulam2 and mihun..siap and bleh dihidangkan),cikgu besar sekolah tu telah bercerita serba sedikit tentang sekolah ini..menurut beliau, nama sering diletak di sekolah ini sebab..tiba2...ringg...ringggg(bunyi tepon 3310 cikgu besar)...alahai..bini cikgu besar lak call..suruh cikgu besar beli nasik kerabu lebih dua..otokk!!kami pun dengan sendirinya menganggap nama sk sering ini dapat apabila bini cikgu besar Sering kali Call cikgu besar time2 genting..kami pun pergi dari situ sebab kami ade kerja yang lagi penting dari mendengar guru besar sedang berbual tentang nasik kerabu dengan isterinya

suasana SK Sering amat berbeza jika dibandingkan dengan Sekolah aku berpraktikal sebelum ini..atau lebih tepat aku cakap sekolah aku untuk tempah pakej2 penyakit VVIP..bebudak SK Sering tak de la sebuas budak SK Long Gafar..cikgu2nya pun baik sgt..lebih2 lagi cikgu Nik Lah..

biodata cikgu Nik Lah:
nama : nik Lah
umur : aku rase 40 lebih..
ketinggian : termasuk lam golongan orang2 tak tinggi..
perwatakan : bermisai lebat..suka senyum sambil misai masuk lam mulut lalu menolak misai yang masuk lam mulut tu dengan buatkan mulutnya muncung2....suka buat2 garang ngan budak..pendendam..lucu dan juga seorang yang pemerhati...tapi yang paling penting seorang bapa yang penyayang(selalu belikan anaknya makanan di kantin)

untuk praktikal kali ini..aku mendapat partner yang kepalanya gole(maksudnya sekepala dengan aku..)

partnerku bernama Sir Moazim..seorang yang tak berapa nak ensem..tapi leh la digolongkan lam manusia hensem gak..ngaa..seorang guru yang suka bagi motivasi kepada anak muridnya..kadang2 sampai menangis budak tu..suka melakukan PJ dalam kelas tanpa membuatkan budak2 mengamuk tak dapat turun PJ kat padang..respect ah aku kat mu zim..juga seorang yang suka buat lucu yang menyakitkan hati budak2...hihihihi...tapi 3 bulan bersama sekejap je rasenya..lagi elok dari dapat partner yang kerek..yang hanya tau suh orang buat kije..padahal yang dia sendiri entah ke mane..caihh..

aku mendapat tahun 5 Jaya 5 Gigih and 3 Iktiar(anak kesayangan) untuk subject mathematics...



budak2 sengal 5 Gigih..perangai brutal..ramai yang dah isap rokok..tapi masih teramat hormatkan gurunya...nama budak kegemaran aku - kemal(yang duduk betul2 di tepi aku) and aidil(budak lelaki pertama yang berdiri dari kiri)..perangai dua orang ni sebijik cam perangai nabil..ngaa..lenguh mulut aku kalau duk melayan budak2 ni duk main angin aku gak..



bebudak pumpuan 5 Gigih yang...hmm..yang ape ek...yang malu2 kucing bila di ajak bergambar..sufi-budak pumpuan 5 Gigih yang paling akan aku ingati(tiga dari kanan)..dia seorang yang bleh dikatakan jenih lincah gak..suka gelak..menyampuk tak tau malu..kdg2 gelak sampai jatuh kerusi..atau lebih teruk gelak sambil terkentut(citer benar)..tapi amat mudah menangis..bila ditanya..rupanya..mak dia dah tak de..



untuk kelas anak kesayangan aku lak adelah kelas 3 Iktiar..satu kelas yang buatkan aku angin seluruh badan..kadang2 sampai kekejangan otot2 akibat stress..tapi masih tetap anak kesayangan aku..ngaa..kelas ni merupakan satu kelas yang dikhaskan untuk budak2 pemulihan..kebanyakan budak2 kelas ni tak pandai membaca pun..tapi amat pandai membuat bising..dan juga membuat cikgunya kena penyakit..apa yang buatkan aku suka kelas ni adelah..aku suka bila diaorang ni dapat terima walapun satu je dari ape yang aku ajar..kalau dua lagi la suka..kalau tiga empat lima tu mustahil la..

kelas 5 J, kelas yang paling aku sayangi..tu mustahil la..kelas yang paling buat aku rase kaku bila berada di dalamnya..sejam rase macam sebulan..budak2 kelas ni nerd tahap senerd2nya..muka stress bila belajar..lambat paham bila aku buat lawak..tapi cepat pandai..tapi kelas ni gak la yang buat jamuan kat aku pada hari terkhir aku di sekolah tu..waaa..tq belly much..

partner aku,sir moazim kacak hampir2 menitiskan air mata bak terharu dengan jamuan yang diadakan..nasib baik aku tak pom..kalau pom..sure..ngaa..harap2 aku takkan dapat peluang melihat ko lam keadaan tu..hahahaha...=)

1 comment:

Apis said...

Selamat jadi cikgu la no....sikit ja lagi....gud luck