Thursday, December 3, 2009

tips2 berpostim



tidak sampai sebulan lagi,InsyaAllah aku bersama  seribu lebih lagi makhluk2 aneh dalam first batch PISMP akan berpostim di seluruh ceruk2 Malaysia..
sebagai seorang guru baru di sekolah,anda tidak akan dapat mengelakkan diri dr terlibat dgn gejala2 tak sihat yg akan menstresskan anda tahap cipan terlekat bijik durian sebesar saiz penumbuk afdlin shauki yg gemuk tu..lalu..dgn perlahan2 perangai anda yg dahulunya ceria,suka memampus rakan2, pantang melihat anak dara terus adjust,suka buat sesuatu yg selalu mendatangkan kebencian orang lain mulai berubah..anda akan menyepikan diri..anda mulai terasa seperti anda mempunyai SUper Power seperti dapat bercakap dgn pokok2..binatang2 buas..jika keadaan lebih parah,anda akan mulai merasakan anda bebas ntuk melakukan apa2 seperti menyanyikan lagu negaraku dgn bersemangat ketika majlis tahlil arwah penghulu Kg..ataupun anda akan mengutip2 makanan2 di tong sampah..dan pada tahap seius,satu perkataan akan tersumbat di telinga anda..iaitu.."oree giloo..lariiii"..saya tau,anda mesti ketakutan sekarang..jgn ketarkan lutut dan dagu anda dahulu..di sini saya sertai tips2 bagaimana untuk mengelakkan perkara di atas berlaku ke atas anda..

1)sebagai seorang guru yg baru,anda tidak boleh bersikap seperti ayam jantan..bukan ayam pondan,ayam tambatan,atau ayam berak kapur,tapi ayam jantan..jika anda pernah analisis ayam2 jantan di kg anda,dia suka mengankat kepala,buat hal sendiri,berkokok dengan muka bangga(atau lebih tepat dengan muka suruh orang shoot ngan selipar jepun)..pantang jumpa pumpuan dia nak ejas(tanda ayam jantan ejas-dia buat2 macam badan dia berat sebelah lalu nak jatuh mengiring atas badan ayam pumpuan..bajet ayam pumpuan tu nak riba time dia jatuh)..maksudnya disini bukanlah anda tidak boleh berkokok atau tdk boleh mengejas dgn cara buat2 nak rebah cam ayam jantan tu,kl dah badan mmg mengiring,nak buat macam mana..dan kl anda berkokok,awal2 lagi orang ok anda ada something wrong..tp maksudnya jgnlah terlalu menunjuk2 kemampuan diri walaupun mmg terbukti anda jaguh dalam bahagian lari dalam guni ketika sekolah rendah dulu..buat sekadar tidak lebih dari apa yg disuruh..jgn menjadi ketua dgn rela hati,sebab anda akan diperhatikan..dan bila bergaul dgn orang kg,jgn angkat diri..kerana jika orang2 kg anda itu adalah orang2 kg orang Asli sarawak 0r sabah,anda mngkin dihadiahkan sesuatu di dahi anda..

2) jgn terlalu taksub atau ghairah dgn kerja anda..contohnya ketika kali pertama anda menjejakkan kaki di sekolah anda,anda dilarang sama sekali untuk terus berlari dgn kelajuan maksimum menuju ke mana2 kelas,lalu terus masuk ke kelas itu,dan terus menerajang guru yg sedang mengajar ketika itu,lalu merotan dgn sekuat hati mana2 budak yg anda rasa tak pernah siapkan kerja sekolah yg anda bagi..kejadian seperti ini akan mendekatkan anda kepada pemecatan on d sport perkhidmatan anda dalam perkhidmatan awam..yg sepatutnya,ketika kali pertama anda jejakkan kaki di sekolah anda nanti,anda menyapa sesapa yg anda jumpa dgn memberi salam dan salam satu Malaysia..tak kira la yg anda jumpa tu kucing,lembu2,tukang kebun,kl bernasib baik anda dapat menyapa akak2 kepada budak2 sekolah itu..tapi Awas..jgn terlalu mesra jika anda merasakan sekolah anda itu memerlukan anda menaiki Bot selama 7 Jam,helux 4 jam dan berjalan kaki separuh hari..masyarakat di sana senang jatuh hati kepada guru2 terutama yg ensem2..yang muka macam nangka kena jirik kat lori pun dinasihatkan jangan..walaupun muka anda terbukti buruk dan tidak disukai ramai,tapi di sana muka tu tak penting..yg penting,kerjaya anda yang amat disukai..


3)berbaik2 dgn guru besar walaupun terbukti guru besar tersebut tidak digemari ramai..ini amat penting ntuk anda kerana guru besar mempunyai kuasa yg besar dalam sekolah..jgn sesekali mengatakan tidak kepada guru besar,kecuali perkara itu membawa kepada dosa..sbg contoh,jika guru besar berkata:
GB:guru baru,buleh tak anda tolong handle satu house training ntuk guru2 sekolah ni tentang mengurangkan masalah tidur sambil berdengkur ketika mengajar..?kat sini susah nak cari penceramah,jadi saya harap awak je jadi penceramah
anda:bereh boss!!kerja senang je tu!kita buat sekarang ye boss!!
GB:melebih pulak mamat ni membodek..

4)selain guru besar,orang kedua yang perlu anda bodek adalah kerani..di kebanyakan sekolah,kerani ni merupakan seorang staff sokongan yang mempunyai raut wajah yang tidak begitu ceria dan menghampirkan diri kita untuk menyiku2 kepala mereka..pada tahap normal,kerani akan berinteraksi dgn kita dgn muka tak de perasaan atau lebih tepat dengan muka suruh orang hempap kerusi..tapi awas!!anda jgn sesekali menyiku,menghempap kerusi di atas kepala kerani itu,atau apa2 yang akan membuatkan kerani itu terasa sakit,termasuklah menampar kerani itu dgn sekuat hati sampai terberai cermin matanya dan berterbangan semua gigi2 palsunya walaupun alasan anda adalah ntuk menempis nyamuk di pp kanannya..seelok2nya selalu bertanyakan kabar kerani itu..cakap elok2 dgn dia walaupun anda tidak ikhlas..lebih2 lagi,jika anda belum diconfirmkan..kl buleh,setiap pagi,anda hadiahkan dia cermin mata dan gigi palsu baru(ni bagi kes kerani di atas)..jgn sesekali memandai nak bagi hadiah tak berpatutan,seperti pewangi hilangkan bau badan ataupun ubat penyakit berjangkit(seperti kusta) kepada kerani anda tanpa usul periksa..

5)mengelakkan diri daripada kerja yang banyak daripada guru-guru senior..kebiasaanya,sebagai guru baru tak buleh lari drpd di suruh oleh guru2 senior..atau lebih tepat,diraggim habis2an..anda tidak la buleh melatah dgn tiba2,sebaliknya mesti bijak menguruskan nya..mengurus disini bukan bermaksud dgn mengangguk2 kepala dgn bersungguh2 tanda buleh melakukan kerja tersebut,tetapi brmaksud kerja itu tidak akan membebankan anda..sbg contoh,jka anda disuruh menaip satu buku rancangan tahunan bagi semua darjah,ini dah buleh dikira melampau..jadi ketika anda disuruh,mula2..anda hendaklah senyum..relek..tenangkan fikiran lalu memulakan bicara:
anda:saya bukan tak nak buat cikgu..kl bleh,yang sekolah menengah pun saya nak buat,tapi kl saya buat banyak kerja,nanti guru besar tgk saya rajin,tak pasal2 saya dinaikkan pangkat..dah la baru ni dia dah tawarkan saya kenaikan pangkat ke DG 54 terus,tapi memandangkan ramai lagi guru-guru lama baru duk DG 44,saya tolak tawaran itu..cikgu mana nak?saya naik DG cepat ke,atau saya bagi peluang tu kat cikgu..cuma syaratnya,cikgu kena buat kerja tu kat kawasan awam la..baru guru besar nampak..


ini sajela tips2 yang sempat dikongsikan bersama-sama disini..pandai2lah kawan2 semua menjaga diri ditempat orang kelak..
salam..

11 comments:

alie said...

selamat berjuang
:)

uto laut said...

hehe..tq..=) doakan muda2an aku tak kena sabah serawak...

stu_comot said...

jirik tuh ape?

uto laut said...

hahaha..tak tau eh?jirik tu pijak la..huhu..

MuHaMMaD86 said...

hahaha...mu buat pndai mengolah la kie...kelako ler

hurm...hopefully kita semua dpt sek yg best2...aku doakn mu dpt sek yg best gak...so,mu pn kna doakn dkt aku

hahahaha

uto laut said...

haha..aku doakan mu gak zaid..harap2 mu dapat sekolah yg bagus2...tak kira la sekolah tu di semenanjung or borneo..aminn..

Army Of Allah said...

hehe..lawakla artikel ni...hope uncle dapat sek bgus2....ecewah, x lama g jadi pendidik lah ni ya..

uto laut said...

hehe..cam tu la harapnya..xharap pn tmpat bgs2 sgt,cuma jgn sbh sarawak je..tp kl dpt,g je...

uto laut said...

hehe..cam tu la harapnya..xharap pn tmpat bgs2 sgt,cuma jgn sbh sarawak je..tp kl dpt,g je...

Army Of Allah said...

sepatutnya Sabah Sarawak tu la yang perlu dapat cikgu yg best cam uncle ni..

uto laut said...

hohoho..mintak jauh..c2 sepatutnya diletakkan guru2 yang berdedikasi..berjiwa kental..berdisiplin..sanggup sahut apa jua cabaran..uncle punya ciri2 tak seperti di atas..koh3..