Saturday, June 18, 2011

sirap selasih

sila klik disini dahulu.."in new tab"
salam..
kebiasaan pada hujung minggu,gue akan memaksa sedaya upaya diri gue supaya tidur melebihi dari kadar seorang kanak2 dewasa biasa mampu lakukan..tapi pada minggu ini,rutin tak bermaruah gue itu terpaksa dibatalkan apabila telah dipilih sbg fasi bagi satu program yg dinamakan Sirap Selasih..biarpun gue lebih suka minum kopi jantan,tapi bos telah tetapkan nama program ini sirap selasih,jadi gue tak boleh suka2 hati gue nak tukar program ini kepada program Kopi Jantan Kurang Manis satu gelas kasi letak dua paket jgn Lupa kacau..(dah melalut..sbelum jadi makin parah,jom kembali kepada topik yg lebih berilmu.)..
prgram ini bertjuan ntuk mbawa balik budak2 hard core kmbali ke jalan yg benar (dan kbnyakan guru2 yg terpilih adalah guru2 hard core yg juga sudah jauh dari pangkal jalan..)
prgram ini bertjuan ntuk mbawa balik budak2 hard core kmbali ke jalan yg benar (dan kbnyakan guru2 yg terpilih adalah guru2 hard core yg juga sudah jauh dari pangkal jalan..)

Hari pertama
senaman ringkas didahulukan pada petang hari..

sesi pertandingan perut sapa paling boyot..dimenangi oleh pelajar ini..lebih boyot dari TC Boy!


sesi regangan yg agak menyakitkan..

mangsa tidak dapat kembali ke bentuk asal selepas regangan..menjadi tumpuan rakan2 untuk bergambar.."mari2..tukun duyung kena strok!"

akibat agak susah dikawal,maka satu hukuman yg agak zalim dilakukan..sesi menarik telinga rakan sekuat hati tanpa rasa agak telinga rakan akan membesar sebanyak satu inci dan menjadi merah-merah sperti telinga lotong..

"gue tetap macho walau kepala dah senget!cikkguu..sakitt"

"ahhh..gue dah strokk..gue dah strokk!"

pada petang hari diadakan permainan yg dinamakan "HamunKing" di mana setiap pasangan dikehendaki memaki hamun rakan mereka tetapi dalam topik "kenapa rakan kamu tak layak jadi guru".tapi yg aku musykil, satu suara keluar dari mulut budak2 nih.."weii..ko telinga capang!!"..rasa ringann je lutut gue dengan secara tiba2..tapi..saboo..
\
perbincangan.."ko kutuk budak india tu,panggil dia orang minyak terlebih masak.."

pada malam hari diadakan satu aktiviti di mana aktiviti ini bertujuan bagi menguji tahap ketahanan mental bebudak..caranya
1)lima orang budak akan dipilih ntuk memberi ucapan mengenai apa2 perkara yg mereka sayangi..mana kala budak2 lain dekehendaki mencaci budak tersebut sekuat2 hati mereka tanpa rasa apa2 belas kasihan..dan hasilnya...berikut..

Ayahanda SKBP menangis teresak2 apabila dicaci rakan2 mereka..tajuk ucapannya adalah....Ibu yang saya Cintai...mmg terasa sakit bila dicaci bila kita menceritakan mengenai ibu yg kita amat sayangi..maaf ayahanda,nak menguji ketahanan mental ayahanda..
tetapi selepas sesi caci mencaci,mereka diinsafkan semula oleh fasi..sehinggakan mereka menyesal perbuatan terkutuk mereka.."aku menyesall..kawan..maafkan ku.."ayat seorang budak yg buatkan aku terasa sedih bangat baa..nasib baik tak cucur sekali air mata..

semangat kekawanan oleh mereka yg dikatakan hard core..berpeluk setelah sedar akan kesilapan mencaci rakan yg rapat dengan mereka.."ayahanda..abang long mintak maaf atas cacian abang longg.."

sebelum tidur,satu aktiviti diadakan dimana mereka dikapankan dan diberikan pengalaman (olok2) berada di dalam kubur..ada yg sampai terketar2 lutut mereka..ada yg menadah doa memohon keampunan..dan..dlm ramai2,ada tiga budak india berani dikafankan..syabas bro..(tapi hanya bertahan selama tiga minit)

Hari Kedua
pada hari kedua,ibu bapa dijemput hadir untuk mendapatkan anak2 mereka yg 'baru'..

ibu..bagaimana anak sekalipun,tetap menyayangi sepenuh hati..
seorang ibu yg tak dapat menahan air mata apabila melihat anaknya menitiskan air mata..sakit seorang ibu melihat anaknya menangis hanya dapat difahami oleh seorang ibu..
anak2 yang menjadi harapan ibubapa masing2..seteruk mana anak2 sekalipun,harapan dihati ibu bapa tak pernah hilang untuk anak2 mereka..
seorang ibu yg menunggu untuk memeluk anaknya apabila anaknya menangis akibat penyesalan terhadap kesalahan yg telah dilakukan..
"aku menyesal ibu.."
pelukan ibu yg menenangkan anaknya..

tidak dilupakan..ayah yg selalunya diam seperti tidak mengendahkan..tetapi tetap jua tidak dapat menahan apabila anaknya dalam tangisan...

No comments: