Friday, May 8, 2009

buat ibuku..(orang len jgn bace!!ngaa..)

selamat hari ibu diucapkan kepada ibuku..Siti Saloma Othman..yang berada di kemudi,bachok(tempat aku dibesarkan dan juga tempat aku sedang menulis blog sekarang ni..hihi..)..terima kasih diucapkan kerana dah besarkan kami adik beradik..=) kalau nak citer satu2 perngorbanan ibu kat anak2nya ni..4 juto milion page blog ni tak cukup..dari sekecil2 perkara sehingga sebesar2 perkara..tapi bagi ibu,aku yakin tak de satu pun benda yang dianggap remeh untuk anaknya..anaknya terkehel leher sikit pun(sebut betol2..terkehel..bukan patah..)..seorang ibu pasti akan kalut..pergi ke hospital..pergi rumah tok bomoh..kalau ade spaire leher kat kedai Ah Tong(kedai motor depan JPJ panji),aku pasti seorang ibu itu akan beli spaire part leher itu dekat kedai Ahtong Motor..tapi anggota badan kurniaan tuhan ni tak de spaire part nya..cari kat Law Yat sekalipun,spaire anggota badan ni takkan dapat dicari.. dari lapan beradik,yang besar2 kira dah berjaya menempah pelajaran untuk kerjaya esok2..walapun bukanla kerjaya untuk mencari kekayaan,tapi cukup untuk menikati hidup dengan rezeki yang halal..kejayaan anak2 itu mustahil akan datang dengan tiadanya pengorbanan seorang ibu..duit..itu pengorbanan yang zahir..yang nampak di mata..doa yang tak pernah putus dari seorang ibu merupakan satu sebab penting kejayaan anak2nya..ibu aku sentiasa mendoakan kejayaan anaknya..kl time anak2nya exam..seharila ibu aku dalam pakaian sembahyang..sembahyang hajat..untuk setiap subject anaknya ambil..tak kirala exam tu..UPSR..PMR..SPM..and lain2 exam..kalau nak dibandingkan dengan duit,pengorbanan seorang ibu tiada bandingannya.. sebagai anak,pengorbanan ibu tak harus disia2kan..kalau tak..neraka la jawapannya..nauzubillahh..aku dapt lihat kejayaan aku dan juga kejayaan adik2 aku hasil pengorbanan seorang bergelar ibu..kalau arap2kan usaha sendiri semata2,aku pasti,kejayaan itu takkan berkekalan atau tidak akan diredhai..

nama makhluk halus ini adelah Ahmad Zafrullah Zaki B. Ahmad Fikri..merangkap aku sendiri..sekarang belajar di Maktab Perguruan Kota Bharu..maknya disini..doktor la aku bila grade nanti..(angan2)..aku yakin tanpa usaha seorang ibu,aku tak mingkin dapat sambung belajar sampai ketahap ni..untuk pengetahuan,aku adalah seorang makhluk tuhan yang amatttt...pemalas..ngahaha..(kutuk diri sendiri)..syukur Alhamdulillah,aku punyai seorang ibu yang tau perangai pelik anaknya ini..SPM,ibuku sanggup bangun kul 3 4 pagi teman aku study..pastu aku tido dulu dari ibuku..berap2..arap2 makhluk jenis aku ni tak banyak kat muka bumi ni..arap2 tahun depan,aku akan berjaya bergelar guru..dan dapt membalas jasa ibuku..walapun aku tahu, jasa seorang ibu takkan dapat dibalas hanya dengan duit yang seceput itu..



Ahmad Zafrullah Afham B. Ahmad fikri..berada di Royal Collegue ..merupakan adik aku yang kedua..sekarang berjaya belajar jauh kat eropah..aku pun eropah gak..tapi sekadar nama course..tak pergi sana pun..ngaa..dari kecik lagi adik aku yang ni dah start belajar jauh..tapi takpe..usahaa ibu aku dan usahanya sendiri insyaAllah takkan sia2..Gud Luck E!!=)


Mohd Taqiyuddin bin Ahmad fikri..merangkap anak yang ketiga..sekarang dah berjaya menyambung pelajaran kat IP teknik Cheras Kuala Lumpur..belajar molek d..jgn stress2..jgn caro sgt pasal Dr Tajol tu..doa je la supaya pintu hati encik kajol itu akan terbukak sikit..jawap exam molek..=)
adik2 aku yang len masih belajar di sekolah..satu di Alam Shah..and satu lagi di MRSM Kuala berang..

yang len masih di sekolah tempatan (bachok)..arap2 sume dari kita takkan lupa,yang setiap kejayaan tu datang dari seorang ibu yang tak pernah lupakan kita..=)


Selamat hari Ibu Sekali lagi kepada Ibuku..

thanks a lot..

sorry for all of the trouble that we all had made(lebih2 lagi anak sulungnya ini)..

Love u..=)

13 comments:

Apis said...
This comment has been removed by the author.
Apis said...

alamak...aku terbaca pulak...huhu...da alang2 terbaca ni, aku doakan semoga semua ibu-ibu di muka bumi ni akan senatiasa dipayungi Allah...termasuk lah Mak aku yang aku cintai jugak...huhu..._Selamat hari Ibu ki- semoga mu jadi ibu yang tabah_

MuJahId_DidIeY said...

POST yg sangat bermakna,....
semoga mama terus dipayungi perlindungan dan keberkatan Allah SWT...

hahha...dr tajol yang skema tue sukar nk dipujuk...

LeE said...

ak rase..mesti mak mu tersentuh kalu bc blog mu nie...ak yg bukan mak nie pun tersentuh...apatah lagi mak kan..huhuhuhu

ee_zafrullahafham said...

InsyaALLAH moga2 smua ahli keluarga dikurniakan kejayaan dan keberkatan

haishhh tak sabar dah nak balik umah...36 hari lagi...urm

uto laut said...

36 hari je lagi..dah tak lama e..exam ke lo ni?semalam ma cakap e oral?gud luck..=)

stu_comot said...

wahhh..ank sulung ke?ish3..

ije said...

*kagum. isk2.

selamat hari ibu buat ibu zaki. =D

Iqakiko said...

ramainye adek bradek ko uto??hebatt!!

uto laut said...

haha..meme la..minat ko adik uto ko?haha..

Iqakiko said...

adik mu hok sebayo aku ado tak uto?:p

uto laut said...

eh adoo..uto la tu..haha..

Iqakiko said...

kalo uto xmo ah..uto dah tua nk yg sebaye..wee~~