Tuesday, September 15, 2009

1borneo..bukan 1malaysia..

last week, aku dengan muka bangga+muka pecah aku ni sampai la ke sabah dengan menaiki kapal terbang abg pilot ape ntah namanya..aku dah lupa..


pengalaman pertama naik kapal terbang
1)histeria beberapa saat dapat lihat kapal terbang dengan jarak dekat..kalau ikut hati nak je aku panjat sayap kapal terbang tu..lalu suruh kawan amik gambar aku..tapi aku yakin,kalau aku betol2 panjat sayap kapal terbang tu,belum sempat aku nak shoot pic,aku dah kenal head shot kat polis airport tuh..
2)masuk dalam kapal terbang,ghairah sampai tahap tak sedar aku g duduk di sebelah pilot..(agak2 la nak tunjuk rasa ghairah pun)
3)masa kapal terbang naik-muka pucat..tangan tak tau nak pegang kat mane..nak pegang pramugara takut kena lempang..last2...belum sempat kapal terbang naik sepenuhnya,aku dah tertido..


sampai sabah..muka bertambah excited dan pecah..
petang hari pertama-pasar filipina-perhatian aku tertumpu kepada beberapa mamat2 sabah berjalan2 menjual alat-alat elektronik...aku dengan muka yakin bertanya la..
zaki:baa..itu spek berapa arga baa??
mamat:aku bagi murah je baa..aku kasik 30 ringgit je satu baa..talak berani??aku bagi 20 je baa..murah baa..
zaki:oooo..ok2..time kasih..tak keinginan pun nak beli..saje nak try cakap sabah..
mamat:murah ni baa..amik la..ade lagi model lain baa..kejap aku pergi amik baa..
zaki:ehh..ehh..tak yah la..aku tak mau baa..
mamat:ini jam pun ok baa..
zaki:aku cakap tak nak baa..
mamat:handphone ni pun ok baa..baru dicurik semalam..hot ni baa..cuba peagang..

dengan itu,aku hasil kan satu H1 iaitu..ketika berada di pasar filipina,jgn sesekali gatal mulut nak bertanya harga kepada penjual jalanan..nanti melekat jadinya..(tak semua berjaya keluar dari hasutan penjual itu..terutama sob..hehehe)

kundasan-sempat bergaduh dengan guard canopy walk..ade ke patut kena cas 5 ringgit atas kesalahan membawa kamera..yang peliknya,time nak masuk tak yah lak bayar,bila nak kuar baru kena bayar..orang tak buat kije lagu ni...mana ade orang nak masuk tandas,kuar baru bayar..mane ade nak masuk panggung,kuar baru bayar..kecuali..orang yg nak kena pecepuk..nak2 je aku pecepuk dahi guard tuh..tapi masa tu aku di atas pokok,takut gak kena lambung kat guard tu ke bawah..tak pasal2 aku melawat spital sabah lak..kena bayar lagi..







sekolah sembulan purnama-mengikut guru besar sekolah tu,majority daripada guru semenanjung sekolah itu adelah dari kelantan..fuhhh..nasib baik la aku orang bachok..kalau ore kelate mesti post sabah gak...aku amat respect lah dengan cikgu pustaka skolah tu..cakap angkat diri sendiri..tapi tak pe..hasil ade..pustaka nampak meriah sgt..macam bilik zaid..(warna hijau muda kegemaran zaid..hehe)
lepas ke sekolah,pergi ke perkampungan mosepiad..kenangan yang agak indah..dapat bergambar dengan lelaki kehilangan baju berketiak berbulu..dan seorang gadis sabah..nguhuhuhu..(tindakan berani mati mempamerkan gambar ini..)

kui..kui...

baa..nak tunjuk budaya sabah pun,pakai la baju tu baa..ketiak baa busuk baa..

hari last,berangkat pulang..muka puas+pecah..poket dah kering..mana taknya..hari2 berbuka kat mcD,kfc..hari last,sempat berbuka di atas kapal terbang..makanan yang cukup menyayat hati..

air mineral di dalam bekas puding pasar malam..


air tin 5 ringgit..koh3...

tq dekat AMJ kerana telah berusaha menjayakan aktiviti ini..tidak lupa juga kepada lecturer kesayangan..mr Su and madam mahany..sanggup ikut seratus peratus aktiviti kami..(arap2 dapat a asigment..poh3..)

17 comments:

f!eZa said...

huhu..mmg brani mati..
sgguh hnsem kamu disisi gadis itu..
so sila posting kt sabah ye..
yg pulau 2 sila cncel..

uto laut said...

HEHEHE...hanya gurauan semata2 la cik adik...

ije said...

haha. sob xlepas ko dari penjual jalanan tu? sob beli gapo? huk2

uto laut said...

sob telah membeli sekalung jam berharga..tuuutttt..huhuhu..

BluezRebelz said...

haha..boh..nok ngumpat pun jgn terang terangan di buln poso ini...haha

(takpo hargo 23 ribu tuhh..x nyesal) haha

MuHaMMaD86 said...

kie

tajuk menarik tp aku xsmpt baca r...nnt aku baca len pastu aku komen OK...agak busy ckit dtmbh internet mcm siput H1N1

nur zulian said...

hehe...aku suka cikgu pustaka yg mengangkat diri sendiri..huauha....bak kata asrohot.."kalu banding dgn pustaka sk kadok,lawa pustaka sk kadok lagi.."..sah die menang pakai kabel suami die neh..huahua

uto laut said...

tuh lah lat..suami dia orang besar..pustaka kecik...sekelas bleh la masuk..dua kelas,memang berhimpit..huhuhu..sedap ngutuk..

sob,23 ribu tuh yg ori..memang orii..tapi yang mu,yang sabah punya baa..hehe..

MuHaMMaD86 said...

TQ kerana sudi mementionkn nama aku...

org PAS kena mnat hijau la

aku stuju ngn mu kie psl pustaka 2...aku pn rasa mcmana xtau ngn cikgu...tp biarla mls nk kutuk2 org

klu bpluang g sabah aku nk g pulau2 dia ja...mls dh g tmpt2 yg kita g baru2 ni

ain said...

salam...macam cerita dari sabah ni... sob terpukau ngan penjual jalanan, gayat ngan kapal terbang (hihi), bergambr ngan org perkampungan budaya... tapi yang heran nyer, ngan pompuan dekat...ngan laki jauh...ish3...papepun, pengalamn pi sabah tuh...

uto laut said...

hehe..laki tu tak leh rapat sgt..ade bau masyam2 tapir sikit..huahua..yup,pengalaman kat sabah tu penting..bak kata madam mahany,sep2 batch pertama mmg ntuk sabah serawak..lbh2 lagi critical..tapi ain untung la..=p

siputsedutkuning said...

rmai kna tipu kt Sabah..wakaka..

uto laut said...

haha..tu lah..arga sebenarnya jauh lagi murah dari arga yang kita dapat..kurang asam jawa betol...kawan pesal,orang sabah..dapat separuh arga dari arga yg kita dapat..isk...

Apis said...

akhirnya aku jumpa orang yang bertanggungjawab menyebabkan lapangan terbang tu buat pengumuman yang gambar tak leh diambil dekat dengan kapal terbang...huhu...patutkah aku report dan dapat duit yang ditawarkan tu??? hehe

Ztnim Dhom said...

KEY..SEP2 KTA BLA NK G CLUBBIN PLOP???best siot kera ok, nk putus urat mareh ak duk teriak2 smbil nyanyi lagu nurkasih tu...

uto laut said...

apis:haha..aku pun perasan pih..time blik,tiba2 ade pengumuman larangn mengmbil gambar...isk..tapi kita guna kamera kita,ikut suka hati la..kan??hihi..

mint: tu bkn karoke ke?haha..walapun masuk karoke,tapi lagu2 dipilih sume nasyid2..tak pe..menginsafkan..cuma..adela kdg2 lompat2..terutama lagu nur kasih tu...

uto laut said...

apis:haha..aku pun perasan pih..time blik,tiba2 ade pengumuman larangn mengmbil gambar...isk..tapi kita guna kamera kita,ikut suka hati la..kan??hihi..

mint: tu bkn karoke ke?haha..walapun masuk karoke,tapi lagu2 dipilih sume nasyid2..tak pe..menginsafkan..cuma..adela kdg2 lompat2..terutama lagu nur kasih tu...