Tuesday, September 29, 2009

kelantan melempang2 kedah

akibat terlalu tensem memikirkan macam mane cara aku nak melalut dalam research aku ni,maka aku dah housemate aku,mint telah bercadang nak relih2 tensem di stadium bukit jalil sambil tengok wayang..tapi niat terpaksa dibatalkan sebab esok ade kelas..dah taknak terlibat dalam gejala pontem memontem ni..jadi kami telah menukar niat kepada ke stadium kelantan aje..ada perlawanan yang hot malam ni,iaitu kelantan lempang2 kedah..kebetulan 10 daripada classmate aku pun sedang tensem nak melalut dalam research masing2,maka kami semua pun visit la stadium kelantan..

dalam perjalan yang menggembirakan,tetiba je seorang dari kawan aku denea,bertanya mengenai research yg belum disiapkan..haddoo..ilang mood..nak2 je aku bagi dia tau apa rasanya bila tiang trafic light cecah dahi dia dengan had laju 100km/j..ingat nak patah balik lau berpeluh2 buat research..tapi bila pikir tiket dah beli,rasa rugi lak kan..berbekalkan muka yang agak ensem ala2 jentolak pengorek tanah,dan ilmu perguruan yg telah aku pelajari selama 4 tahun di ipkb,kami pun bertolak la ke stadium pada pukul 8.00 malam..ingat nak gerak lpas isya',lebih afdal jika sembahyang dulu..tapi takut stadium penuh..almaklumla,ni perlawanan yg dinanti2kan..

kul 8.15,agak awal la sampai..match start kul 8.45..tapi sangkaan meleset sama sekali..keadaan pintu masuk amat mengerikan..

wei..weii..guana nak masuk ni..pintu habih kecik..terhimpit ni weii..pintu stadium ke pintu ke neraka ni???

ada yang terhimpit..ade yang terpijak..ada yg tersangkut di pagar..ade yang terkentut(akibat bnyk makan gulai kenduri masa cuti)..aku dan kawan yg lain pun dengan sepantas kura2 cirit mengambil tindakan untuk berlari ke arah pntu masuk dan menerajang sesiapa sahaja yang menghalang laluan kami..belum sempat aku nak bukak gelanggang (rutin sebelum perlawanan tomoi siam) n tukar pakaian kepada seluar boxer supaya senang untuk aku terajang broder yg memblok aku punya jln,aku dah dihimpit dan disiku2..ada yang guna kepala aku sebagai alat bantuan ntuk mereka menghampiri pintu stadium(tak sangka orang lain pun berfikiran sama cam aku..)..dia tak tau ke aku ade ilmu tinju tahap kanak2 tadika 5 tahun??!!aku tomoi2 gak kan dahi broder ni..tapi selepas meniliti keadaan fizikal broder tu,aku batalkan je la niat aku tadi..bukan ape,takut naya aku je(bodi ala2 malik noor)..sbg manusia normal,perasaan takut tu ade la gak kan..dada rasa sesak..rasa tak dapat nak nafas..sorang2 demi sorang dari kawan aku berjaya bolos kan diri mereka..akhirnya aku tekad,sekali lagi dgn berbekalkan kehenseman yang amat terlampau dan keimanan kepada tuhan,aku menarik orang2 lain didepan aku,lepas tu buat muka tak bersalah..(jari dengan bangganya point kat seseorang menunjukkan orng itu yg menarik mereka)selepas menarik beberapa broder,aku berjaya masuk..yeshhh!!!seminit selepas aku masuk,aku terdengar kabar yg pergaduhan telah berlaku kat luar sebab ade acara tarik menarik...(rasa bersalah)

bila masuk dalam stadium,rasa terkezut la..ramainya orang..patut la keadaan di pintu masuk amat mengerikan..perasaan bersalah aku menarik orang tadi terus hilang..kalau tak tarik,memang tak dpat la aku masuk stadium malam ni..


penyokong2 kelantan memenuhi setiap lorong2,corong2 di stadium..

perlawanan di antara kelantan lempang2 kedah ni berlanjutan selama 90 minit..keadaan amat menghiburkan di dalam stadium..semangat membara bila tengok FRU jalan bawa cota masing2..tetiba ada satu mercun terbang ke arah FRU lalu menetup..keadaan bertambah bising dng sorakan penyokong..aku pun bersorak gak..(sambil perhati2 takut ade mercun landing atas kepala) akhirnya melalui sepakan free kick,indra dengan tidak sengaja telah berjaya memboloskan bola sepakannya ke goal pihak lawan..alhamdulillah..kelantan berjaya menang dengan 1-0..tapi aku tak tertarik sgt pun dgn perlawanan tu..aku cuma nak relih tensem di kepala..dalam bnyk2 kejadian yg terjadi dalam stadium,aku cuma tertarik kat satu gelagat je..iaitu gelagat halim napi..penjaga maruah kelantan..


keadaan rilek halim nafi ketika perlawanan..tangan silang belakang sambil duk meneliti bootnya yg memang orii..sambil berfikir.."kenapa la mamat bertelinga besar kat tepi ni suka sgt amik gambar aku..ke nak rasa penangan tapak kasut ori aku ini.."apa aku kisah..dah kamera aku..telinga aku..


halim napi menyekip tgn dipinngangnya..sambil buat muka bengis kat penjaga goal pihak lawan di sebelah sana..budjet2 nak bagi penjaga goal kedah cuak la.tapi pada firasat aku yg selalunya mengarut ini,penjada goal kedah tu tak nampak pun mukanya itu dah jauh jaraknya..mungkn nampak la samar2 lubang idungnya..tapi..aku tabik ah..muka bengis halim napi mmg menakutkan..macam muka orang sedang mimpi kena jirik kat lori..


"weii..pi..bangun!!agak2 la bosan pun..tau le sep2 kedah sep2 ayam,tak dapat nak serang..tp jgnla tidur kat sini..ramai awek tengok nu.."kata pemain kelantan kepada halim napi..
"senang je nak bagi dia bangun..ko bagi siku ko kat kepala dia..nanti dgn tak semena2 siku dia akan melekat kat kepala botak ko lak..tapi tak pe la,asal dia bgn"..kata seorang lagi pemain kelantan..selepas itu,mereka saling siku menyiku selama beberapa minit untuk membazirkan masa...


halim napi yg dalam keadaan tertekan akibat tak sentuh bola pun dalam perlawanan ni..lalu cuba untuk menarik perhatian dgn membuat sedikit pertunjukan akrobatik..yg dipanggil..regangan bahagian bontot yang disertai dgn angin yg sedikit berbunyi dan kalau nasib baik,dapat rasa penangan baunya...

ini saje la sesi melalut aku pada malam ni..mata pun dah merah..tgn dah mencari bantal..lalu...khoohh..khohhh...

7 comments:

ain said...

salam...sorilah, xminat lgsung pasal bola ni n memag buta kayu r pasl bola ni.hihi

hitamputeh said...

as a kedahan...i think the word "melempang2" is not suitable..

(sj nak cr pasal..padahal sebelum ni bukan amek kisah ppon pasal bola... ;-p)

MuHaMMaD86 said...

hehehe

oooo,nk lempang kedah noh...cuba mai lempang aku dulu....aduh,sakitnya...hahaha

kedah agak menjadi kebenggongan...2 yg aku mls nk g stadium 2

ala,kelantan 2 nasib ja...mst sblm ni nk masuk pdg...sek2 kelantan ni dok ugut2 sek2 kedah

besala kelantan kn ganas spt red warrior...opppps,terlebih sudah

hahaha...bola malaysia mmg nggok ckit skrg ni...boring nk tgk

nur zulian said...

salam wbt..kie....xletak gmbr ke pasal 'duwe' tersepit kt pintu masuk stadium..?..hikhik...ampun duwe...

uto laut said...

haha..hitamputeh ngan muhammad,cek tau hg otak kedah kalah semalam..wekk..=P melempang2 tu lebih kurang ayat yg digunakan dalam tv la..membelasah..cuma telah ditukar kepada radikal lagi..kihkih..muhammad,mane de sep2 kelantan ugut2..diaorang hati suci semua la..tak caye tanya fathi..dia pegi semalam..dia sendiri sokong kelantan hg tau..hehe..

zulian:lat,gambar tu tak bleh publish..amat tragis..aku tengok gambar tu,air mata aku dgn sendiri nya jatuh menitis..tapi alhamdulillah..setelah dipijak,disiku,ditarik hidung..dia dapat gak masuk..kalau tak,pergi berdua belas,balik bersebelas je la kita semalam...

ije said...

semangat tuu!

uto laut said...

ain: hhuhu..sbg seorang perempuan,tak pelik kalau tak tau pasal bola..tapi..masak wajib tau..=P

ije:semangat sebab saje nak pangkah sep2 kedah..padahal tak minat gak bola ni..