Friday, October 16, 2009

my prediction...

tak sampai sebulan lagi,aku akan menghabiskan sisa2 hidupaku sebagai seorang pelatih guru.and 1 disember insyaAllah aku akan mengambil flight air asia tambang murah..'sekarang sesiapa sahaja buleh terbang..asalkan bayar tambang...'kata fernandez..ke Airport Kota Kinabalu..
sepangjang berada di maktab, bnyk sgt yg dah mengubah aku..semasa di alam persekolahan,aku jenis budak yg tak leh ditegur oleh orang pumpuan yg tak dikenali,mula nak ketar lutut..nak rebah..takut diaorang culik..maklumla zaman sekolah aku cumel..mudah gelepar bila di sakat..tapi sekarang pantang nampak pumpuan aku sakat..sakat sana..sakat sini..gelak kuat2 sebab puas hati dapat sakat pumpuan..tapi sakat dari jauh2 la..depan2 tak berani...di sekolah,seluar aku tinggi tahap bawah sikit dari tengkok(skema bergetar)..tapi sekarang dah bahagian buah pinggang or ginjal..



semasa di alam persekolahan, aku alah@alergik dengan keluar present kat depan nih..lebih2 lagi english..bila dengar cikgu ku panggil.."zaki!!u tak yah nak susut muka u yg macam sinki tu la..ingat teacher tak cam ke..u sorang je cam sinki lam kelas ni..bangun datang depan cepat..baca muka surat 1230 sampai 1300!"
bila dengar nama aku dpanggil, dgn gear automatiknya..lutut akan mulai terketar macam orang tua sakit lutut yg berjalan menggunakan tongkat..tangan mula tak tau nak pegang mana..telinga aku mula memerahkan dirinya..kalenjar peluh berusaha mengeluarkan sebanyak mungkin peluh..degupan jantung menjadi abnormal..mata terbeliak..lalu jatuh kekejangan kena sawan..tapi sekarang,dah banyak berubah..alah tu dah kurang sikit..setakat berpeluh and gelepar2 sikit..paling teruk pun, tersepak kaki kerusi dan tersemban lalu patah gigi dia tiga batang..


di alam persekolahan, semasa tingkatan 3 aku mempunyai seorang kawan rapat yg amat disayangi..namanya Qadamusidqin..InsyaAllah anak aku akan ade nama ni seorang walaupun aku tak tau maksudnya..hoho..seorang yg bila kebosanan,akan mengaji..bila gembira akan bernasyid..menjadi tempat aku menuntut bahasa arab yg aku amat lemah..cuma slek sikit,bila naik motor suka nyanyi lagu industan..tapi syg, pada suatu malam dia dah terlibat ngan satu kemalangan dan telah lumpuh sampai sekarang..yang naik motor ala2 naik beca ni pun leh eksident,ape lagi yang naik motor ala2 memandu sukoi ni..sejak hari tu,aku tak lagi merempit di jalan raya..

sebagai persiapan mental dan fizikal,aku kena la merancang dan mengagak dari awal apa yang akan aku lalui di sabah nanti..di sini,i would like to inform bout my forecast and planning..(tulumm..lidah dah terbelit..)


1)sesampai di KKIA(Kota Kinabalu International Airport) - aku akan terus amik cab, pergi dulu ke pasar filipine..orang cakap di sana adelah syurga bagi orang perempuan..bermacam2 kristal,gelang,rantai dijual dgn harga murah..sebagai seorang anak yang menyayangi ibunya, rantai dan gelang untuk mak lagi penting..selepas berborong di sana, aku pergi pulak ke gunung kinabalu..dari kecik,aku ada cita2 nak daki gunung kinabalu sampai ke puncak tertingginya..lalu bermalam di situ selama beberapa malam..selepas itu pergi ke JPN sabah..di sabah, nama aku akan diumumkan di mana aku akan ditempatkan..


orang JPN:"ahmad zafrullah zaki b ahmad fikri..datang ke sini cepat baa"
zaki: yaa..yaa..itu nama aku tu baa..ko ada tak puah hati ape ke tetiba sebut nama aku ni baa?!mari la kita buat cara anak jantan!meh keluar kalau nak rasa penangan siku aku!!

orang JPN:ko jgn buat pening cam tu leh tak..aku bnyk kije ni..aku  bagi pecepuk gak karang kat dahi ko tuh..meh amik surat penempatan ko ni!!
zaki:owh..ok baa..sori2..lupa lak aku sedang menunggu giliran ntuk dipanggil nama..
bila dibuka sampul surat tu, kelihatan nama tempat daerah aku dipostimkan adelah....(bahagian ni dah berbulan aku fikir..tapi aku masih tak tau nak predict kat mana tempat nya..lalu aku pun predict cara lain..)
selepas dibukak surat tu..kelihatan bahasa cina dan tamil nandu yg digunakan..lalu aku tak dapt nak tau nama tempat itu..tetiba aku berjumpa dgn kawan2 semaktab ku..

bahagian ini telah dibuang akibat telah dipercayai telah mengguris hati suci pelajar2 b.ed math..terutama yg tak dapat menerima kenyataan yg kemungkinan untuk ke borne itu ade..haha


 tuh je la predict aku..yg lain2 aku mash tak dapat nak fikirkan..nak predict2 pun,asigment tak siap2 lagi..berat2...bila la sigment nak siap nih!!!



maaf saim2..tu hanya gurauan deh..

9 comments:

hitamputeh said...

ak doakan sume yg mu sebut tu dpt kat sane...aminnnnn

(selamat xsebut name aku..he3)

ALiE said...

aq sedih mengenangkan ko x leh nak update blog ni je...

huk3~

x lama dah tuu..
mesti berdebor2~

uto laut said...

lee:nama yg xdsebut 2 sbnarnya d sarawak..hehe..
Alie:bley je la..sbh ada 3g clcm..bleh gna brudband..tp..2 ntk kk je la..

ije said...

haha. nasib baik x masuk list. tu kira doa dah tu.

semoga tenang di atas flight ke KK nt ye. =)

uto laut said...

takpe2..nanti post len uto masukkan kan gak ye..ije pilih je nak mane...hehe..

ain said...

camane tau?pki surat lagi ker nak tau penempatan tu?check on9 je daa. sile rujuk website moe.gov.my... huh, nasib bek xde dalam list. insyaallah, ditempatkan kat kemaman, trg je...alhamdulillah, hihi

Ztnim Dhom said...

woitt!!!...abis nm ak yg ensem ni trmask skali dlm list...

(~abislah sep2 mu, ak da wat semyg hajat doh mggu lpas tuk sep2 mu dpt postim ke obercea...~

(ps:: nsb baek ak knal dato najib, lantak la lu org nk dpt mana..sbh ke arwk ke atau hulu jakarta ke, yg pnting ak dpt kelntan..hehehe)

MuHaMMaD86 said...

woi kie...nama aku pn ada

xbek dok predict2 org lain tkut terkena kt dri sndri...hehehe

tgk2 mu yg dpt sbh n srwk mcmna?...x ke sedih fieza n kluarganya...trmsk la kluarga mu...hahaha

dok sabah 2,jgn lupa g psar filiphina....pastu naik canopy walk...jgn lupa byr tiket utk kamera ok....hahaha

uto laut said...

ain:uto turut mendoakan supaya ain dapat kemaman gak..jgn lupa doakan uto supaya dapat semenanjung gak..hahhah..nama ain akan ada dalam prediction uto dalam edisi sarawak nanti..jgn isau..hehheh...

Mint:mint..sep2 kita sep2 semenanjung..jgn risau..mu kenal najib..aku setiap kali bagi salam mesti diikuti dgn salam satu malaysia..mesti najib syg aku gak..mesti aku dapat postim bachok nanti..mu melor..

zaid:bukan zaid..prediction ni supaya kita dapat menerima apa sahaja yg bakal kita temui nanti..kalau ikut sedap hati,aku predict aku dapat ngaja kat rumah je..budak2 datang jumpa aku..gaji 14k sebulan..hahhah..

prediction ini untuk mengajar aku supaya menerima segala kemingkinan yg akan diterima nanti..

tapi..arap2 dapat semenanjung..ngahaha..